Laskonky

Laskonky kokosové a orechové

 

Cesto:
6 bielkov
40 dkg kryštálového cukru
15 dkg kokosu alebo orechov

Krém:
2 vajcia
15 dkg kryštálového cukru
1/2 Hera a 1/2 maslo

 

Postup
Cesto:

Najskôr si vyšľaháme z bielkov sneh, pridáme kryštálový cukor a nad parou šľaháme ešte asi 15 minút do zhustnutia. Treba mať trpezlivosť. Ten sneh bude naozaj veľmi hustý.
Keď trochu vychladne treba pridať kokos alebo orechy. Ak je cesto redšie zahustiíme kokosom. Orechové – strúhankou alebo polohrubou múkou.
Premiešame. Pomocou formy na laskonky rozotrieme cesto na plech vystlaný mastným papierom.
Sušíme v rúre pri teplote 120 °C 20 minút a potom ešte 10 minút pri teplote 80°C.

Krém:
Vajcia spolu s kryštálovým cukrom vyšlaháme nad parou do zhustnutia. Necháme vychladnúť.
Heru aj maslo spolu zmiešame a pridáme vychladnutý krém z vajíčok s cukrom.
Vyšlaháme a spájame laskonky.

Kokosové som spájala s čokoládovým krémom. Krém je ten istý, len som do neho dala roztopenú čokoládu na varenie.
Pozor: Čokoláda musí byť studená, lebo maslo a Hera by sa sekli.

 

Laskonky sú vynikajúce.

Kokosové s čokoládovým krémom

Laskonky

Orechové

Video na prípravu laskoniek