Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív Január 2016 Zdravie nadovšetko Žime zdravo s profesorkou Katarínou Horákovou

Zimná jablková kúra

Trojdňová superkúra nás urobí „fit“, odľahčí naše telo a  pomôže nám dostať sa po  niekoľkých dňoch opäť do  sukne. Cítime sa unavené, malátne a tučné? Potom potrebuje naše telo odľahčenie! Dožičme si, napríklad pred sviatkami, aspoň krátky pôst a zbavme naše telo denne pol kilogramu hmotnosti.

Jablká sú veľmi zdravé, obsahujú málo kalórií a  množstvo vitálnych látok. Napríklad vitamíny či enzýmy (100g = 55 kcal). Bunky dostanú čistú energiu, telo sa prečistí, spálenie tukov sa rozprúdi a  naša látková premena bude opäť pracovať na plné obrátky. Výskumníci doteraz našli v jablkách vyše 300 substancií podporujúcich zdravie.

Uvádzam najdôležitejšie účinky:
• Lepšie trávenie – vlákniny ako celulóza a pektín pôsobia v tele ako čistiaca kolóna. Putujú ako dobrá metla v hrubom čreve a viažu na seba jedovaté odpadové látky i baktérie. Vlákniny splavujú jedy, odpadové látky a zvyšky látkovej premeny z tela. Okrem toho upevňujú a  cvičia svalstvo hrubého čreva a tak riadia tvorbu exkrétov trávenia.
• Nijaký hlad – pektín sa v žalúdku nadúva a  to spôsobuje, že máme dlhšie pocit sýtosti. Pri jablkovom pôste nepociťujeme pocit hladu. Okrem toho pektín na  seba nadväzuje tuky a cholesterol – oba sa ľahšie dostanú z tela.
• Žiadna chuť na sladkosti – ovocný cukor v jablku zabráni tomu, že dostaneme chuť na sladké. Udržiava stabilnú hladinu cukru a je aj ideálnym tvorcom dobrej nálady.
• Vyššia spotreba kalórií – látková premena môže teraz pracovať na vyššie obrátky, lebo sa nachádza v neutrálnom, respektíve alkalickom prostredí. Telo sa zvyčajne prekyslí pre nesprávne stravovanie. Vtedy sa nazhromaždí množstvo odpadu a  zvyšky látkovej premeny. Následkom toho spotrebujeme menej kalórií, pretože látková premena sa spomalí. Tuk ostáva v  bunkách. Avšak ovocné kyseliny, predovšetkým kyselina jablčná (80 až 95%) pôsobia alkalicky, zbavia tkanivá kyselín a rozprúdia látkovú premenu. Opäť spotrebujeme viac kalórií a konečne zvíťazíme nad tukovými bunkami.
• Menej prechladnutí – výskumy ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne jedia jablká, menej často prechladnú. Vitamín C podporuje obranný systém, dokáže však ešte viac: podporuje uvoľnenie tuku, prakticky otvára tukové bunky a posilňuje väzivové tkanivá.
• Silné nervy – horčík nachádzajúci sa v  jablku pôsobí upokojujúco a  posilňuje nervy. Je to dôležité a  presvedčíme sa o tom počas očistnej kúry, lebo ostávame dobre naladení. Horčík je tiež dôležitá súčasť enzýmov, ktoré štiepia molekuly tuku a transportujú ich von z buniek.
• Menej vody – draslík podporuje činnosť obličiek a  vyplavuje prebytočnú vodu z tela, dobrý je tiež na trávenie.

Takto funguje jablková očistná kúra 
Na  trojdňovú kúru je ideálny koniec týždňa. Aby sme náš tráviaci systém na  to pripravili, treba už deň predtým jesť iba ľahko stráviteľné jedlá, ako napríklad dusenú zeleninu, šalát, ovocie alebo ryžu. Vyhýbajme sa jedlám ako je mäso, ryby, vajíčka a pochutiny (káva, čierny čaj, sladkosti, atď.)
• Dôkladne požujme každý odhryznutý kúsok jablka! Zhltnime sústo až vtedy, keď sme každý kúsok jablka rozžuli na kašu. Enzýmy nachádzajúce sa v jablku, podporujú tvorbu slín. Tým sa potrava stáva klzkou a súčasne sa uvoľňujú niektoré zložky dôležité pre telo. Okrem toho je ústna dutina prvou zastávkou tráviaceho procesu (rozklad sacharidov). Ak sa sústo v ústach rýchlo unáhlene, teda nedokonale prežuje, musia celý výkon trávenia na seba prevziať žalúdok a  črevá. Následok: Telo sa prekyslí.
• Keďže jablko obsahuje veľa vody, nemusíme denne piť tri litre tekutín, celkom postačia dva litre. Dovolené je piť jablčnú šťavu (bez cukru), vodu z  vodovodu, alebo minerálne vody a jablkový čaj. Jablkový čaj si môžeme pripraviť sami: pokrájame štvrtinu jablka na plátky, vložíme ich do  šálky, zalejeme vriacou vodou a  prikryté necháme 5 minút odstáť.
• Nepijeme nič pri jedení jablka – 15 minút pred a  30 minút po  jeho zjedení nepotrebuje telo žiadnu tekutinu. Keďže pitím zrieďujeme tráviace šťavy, neprijíma telo optimálne vitálne látky z jablka.

Počas jablčnej kúry môžeme v  priebehu dňa jesť v časových úsekoch neobmedzené množstvo neolúpaných jabĺk. Vyberajme si ekologicky zdravé jablká bez postreku zo slovenských sadov, aby sme mohli konzumovať celé plody v šupke, kde je najviac hodnotných biolátok. Aby sa vitálne látky z  jablka mohli v našom tele v plnej miere rozvinúť, dbajme len o to, aby sme jablkové jedlá prijímali vždy v dvojhodinových intervaloch.

Tip: Ak si kúpime rôzne sorty jabĺk, bude kúra pestrejšia.

Jablčný kúpeľ každému prospeje Kúpeľ si pripravíme nasledovne: 4dl jablčnej šťavy, 1dl medu, 2dl peny do kúpeľa a  pridáme štipku škorice. Spolu zmiešame do  jednej fľaše, ktorú udržiavame v  chlade a v tme. Daný obsah možno použiť na 3 až 4 vaňové kúpele. Tento prípravok v primeranej dávke vlejeme priamo do prúdu tečúcej vody do vane. Pri teplote 38°C si vo vode poležíme asi 10 minút.

Prevzaté z knihy Detoxikácia organizmu – kľúč ku zdraviu

Knihy si môžete zakúpiť v eshope www.zelenyjezko.sk a www.martinus.sk


Na našom webe nájdete aj ďalšie články od pani profesorky Horákovej. Viac tu.