Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív Október 2014 Dagmar Sváteková Recepty

Z núdze cnosť – Tofutermix (Vegan)

Cez víkend sme boli na oslave. Mala som iné jedlo ako ostatní. Mala som iné zákusky. „Pche, fajnovka,“ napadne nejedného. Všetko to malo spoločného menovateľa – glutenfree alebo ak chcete- bezlepkové. Poznám potravinovú alergiu, život s ňou je čiastočne obmedzujúci a čiastočne bohatší. Nejete to, čo iní „normálni“ ľudia, často Vás považujú za niekoho, kto stráda, hoci  často býva opak pravdou.

Ja osobne som matka dvoch detí. Zjedli už aj bezlepkové palacinky (aj bez vajec a mlieka). Vždy ma však kontrolujú, čo tam dávam.
Namiesto cukríkov je môj syn sušené figy a ďatle. V miske sú namiesto čipsov nasypané oriešky.
Naša domácnosť je jednoducho iná. Aj keď stopy po alergii boli zmazané. Môj mozog nedokázal plniť základné životné funkcie, teda také veci ako alergie, musel vypustiť. V podstate – som dobrovoľník. Jasne, že občas „zhreším“. Ale tiež viem, ako konkrétne lepok funguje v našom organizme. Prečo je lepšia nerafinovaná soľ. Prečo spotreba cukru klesá v našej domácnosti na minimum. A kedy sa začala používať biela múka a nie celozrnná a aký je medzi nimi rozdiel. Sú to roky praxe, roky rozhovorov s lekármi, s odborníkmi na výživu, s ortodoxnými zástancami istého typu stravy… Každý mi niečo dal, každý ma niekam posunul. Nie som ortodoxná. Možno som sa len o čosi viac naučila počúvať svoje telo.

Život s potravinovou alergiou má svoje špecifiká, ale naozaj nie je dôvod sa ľutovať.
Budem sa Vám snažiť pravidelne prinášať pohľad na stravu vozíčkara, na stravu celiatika, na stravu ľudí alergických na vajíčka, na mlieko a výrobky z neho… Nazvime si to také okienko zdravého životného štýlu.  A nik nemusí vedieť o tom, ako sa z núdze rodí cnosť. 😉

Tofutermix (Vegan)

1 balenie tofu biele
cca 3 PL sirup agávový
cca 1,5 PL prášok kakaový
cca 2 PL (sójové, kukuričné, ovsené…)mlieko rastlinné sušené
cca 1 PL olej slnečnicový
cca 2 PL pasta tahini
podľa potreby voda

Postup prípravy receptu
1. Do mixéra alebo foodprocessora dáme všetky ingrediencie a mixujeme, kým nevznikne požadovaná konzistencia. Recept na tahini pastu nájdete v mojich receptoch alebo si kúpte hotovú. Môj termix bol relatívne tuhý, dala som asi 2 PL vody, tak pokojne môžete dať viacej. Vlastne všetko tak by očko
2. Hotový termix, sú to cca 2 porcie – také pre deti. Ja som zjedla väčšiu polovicu a idem prasknúť.
3. Údajne zmixovaním tofu, oleja a agáve (medu – nevegánsky recept) vznikne látka podobná tvarohu, vhodná do koláčov, ale to nemám odskúšané. Slnečnicový olej vo svojej zbierke nemám, môžete dať hocijaký chuťovo neutrálny, ja som dala bodliakový.

Viac článkov od tejto autorky čítajte aj tu.

Aj tu nájdete motivačné články od Dagmar 

 

 

 

close

Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme za zdieľanie