Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív Január 2017 Zdravie nadovšetko Žime zdravo s profesorkou Katarínou Horákovou

Prečo trpíme na poruchy pamäti, zábudlivosť, neschopnosť koncentrácie

Príčinou je väčšinou rozpad jemne rozvetvenej štruktúry mozgových buniek a neurónov i chátrajúce zásobovanie buniek mozgu živinami. Pri výžive nervov a kŕmení pamäti myslíme vždy iba na cukor. V  skutočnosti mozog a  ďalšie bunky nervového systému potrebujú glukózu ako nositeľa energie. Aby však mozog mohol sám vyrábať svojich poslov, aby mohol rozširovať svoju neurónovú sieť, a aby umožnil tok myšlienok, k tomu všetkému, potrebuje:

• omega – 3 mastné kyseliny EPA a DHA
• fosfolipidy fosfatidylserín PS a  fosfatidylcholín PC
• vitamíny B, minerálne látky
• a predovšetkým aminokyseliny – stavebné kamene bielkovínKde môžeme nájsť PC? 
Existujú rôzne formy cholínu, ale GPC (glycerofosfocholín) je jediná bioaktívna forma cholínu. No rozdiel od iných foriem cholínu, GPC je forma, pri ktorej sa klinicky dokázalo, že jediná má významný a  priamy vplyv na  zdravé mozgové funkcie. GPC sa prirodzene vyskytuje v obmedzenom množstve vo vajciach, mlieku, orechu, rybách, v niektorej zelenine, vnútornostiach, ako aj v materskom mlieku. Mlieko, niektoré mliečne výrobky a vnútornosti sú jasne naše najlepšie zdroje, vyhnime sa ale vnútornostiam z ne – ekologicky chovaných zvierat. Hoci je k dispozícii v obmedzenom množstve potravín, tieto zdroje neposkytujú dostatočné množstvo pre optimálne zdravie mozgu, najmä počas starnutia. Napríklad, aby sme dosiahli rovnakú úroveň, ktorú sme dostali zo svojho jedálnička pred asi 30 rokmi, museli by sme konzumovať 13 šálok mlieka!Dôležité živiny naregeneráciu mozgu 
Mozog sa neustále obnovuje a  tvorí sa v ňom množstvo látok, ktoré slúžia nielen na regeneráciu, ale aj na komunikáciu. Aby tento dôležitý orgán dobre fungoval, potrebuje najmä nasledovné prvky.

Zinok – je nevyhnutný pre činnosť membránových kanálov, ktoré regulujú prenos signálu z bunky na bunku a je súčasťou viac ako 300 enzýmov v tele. Nájdeme ho v tekvicových jadierkach, pšeničných klíčkoch, ovocí, cíceri, šošovici, fazuli či jačmeni.

Železo – je dôležité najmä pre podporné bunky mozgu a energetický metabolizmus nervových buniek. Jeho zdrojmi sú šošovica, slnečnicové a ľanové semená, orechy, brokolica, strukoviny, obilniny, sušené ovocie, najmä slivky.

Magnézium (horčík) – jeho deficit vyvoláva únavu, poruchy spánku, stres, napätie, depresiu a  migrény. Jedzme zeleninu, strukoviny, tofu, obilniny a  celozrnné výrobky, orechy, sušené ovocie a 70-percentnú horkú čokoládu.

Cholín – potrebný pre rozvoj a dozrievanie mozgu po narodení, ako súčasť acetylcholínu (jedna z najdôležitejších komunikačných molekúl mozgu) potrebného na  kogníciu (intelekt a poznávanie), kontrolu pohybu, bezpečné a výdatné zdroje: arašidy, sója, orechy, karfiól, brokolica, citrusy.

Omega-3 mastné kyseliny – sú potrebné na  syntézu membrán nervových buniek, tvorbu dôležitých regulačných látok a  prenos signálov medzi nervovými bunkami. Obsahujú ich mleté ľanové semená, chia a sézamové semienka, orechy, rastlinné oleje, rybí tuk mastných morských rýb.

Ako horčík podporuje činnosť mozgu 
Štúdie, ktoré sa uskutočnili v roku 2010 v Číne v Centre učenia a pamäti na Tsingua Univerzite v Pekingu ukázali, že príjem horčíka nad odporúčanú dennú dávku má dramatický vplyv na niekoľko aspektov pamäti a  učenia. Tieto zistenia platili rovnako pre mladých i pre starých. V rôznych oblastiach mozgu, ktoré ovplyvňujú učenie a  pamäť, vedci spozorovali významné zlepšenie synaptickej plasticity, čo je kľúčom zdravia nášho mozgu. „Naše zistenia naznačujú, že zvýšenie obsahu horčíka v mozgu môže byť užitočná nová stratégia pre zvýšenie kognitívnych – poznávacích schopností,“ vysvetľuje vedúci autor výskumného tímu Dr. Guosong Liu, riaditeľ Centra a dodáva: „Navyše polovica populácie vyspelých krajín má deficit horčíka, čo sa vekom zvyšuje. Toto pravdepodobne prispieva k znižovaniu pamäti, čo súvisí so starnutím.
Naopak, zvýšený príjem horčíka môže zabrániť alebo znížiť tento proces.“ Z údajov vyplýva, že denné odporúčanie 400mg horčíka stačí pre niektoré jeho dôležité funkcie, ale nie je dostatočné pre optimálnu funkciu mozgu. Mnohoročné skúsenosti ukazujú, že výrazné zlepšenie zdravia nastalo u ľudí, ktorí užívali horčík v dávke 600 – 1000mg. Keďže vyššie dávky horčíka u niektorých ľudí môžu mať laxatívny účinok, výšku dávky obmedzuje ich funkcia čriev. Ale u väčšiny ľudí, ktorí majú záujem o udržanie optimálnej funkcie svojho mozgu, vyšší príjem horčíka je užitočný.

Horčík sa nachádza v ovocí a zelenine. Avšak minerálne látky v potravinách sú nepostačujúce a nutne ich potrebujeme získať z kvalitných výživových doplnkov. Preto je dôležitá informácia o ich zložení. Medzi formy horčíka nízkej kvality patrí: oxid horečnatý, aspartát horečnatý, glukonát horečnatý a  síran horečnatý. Odporúčam dať prednosť vysokovstrebávateľným a kvalitným formám horčíka, vrátane glycínu horčíka a malátu horčíka. Nezabudnime, že vstrebávateľnosť horčíka závisí aj od prijmu vápnika, najlepšie v pomere 2:1 (vápnik :horčík).

Vyžeňme stres pomocou horčíka 
Máme „hotové“ nervy zo samého stresu, nevieme jednoducho vypnúť? Potrebuje náš vegetatívny nervový systém oddychovú prestávku? Vtedy potrebujú naše preťažené nervy nie prášky, ale horčík. Je to ten pravý upokojúci prostriedok, jemný a  navyše bez vedľajších účinkov. Minerálna látka horčík pri stresovej situácii ovplyvňuje množstvo vyplavovania adrenalínu. Tento hormón pri napätých, kritických situáciách aktivuje látkovú premenu, a tým sa zlepšuje reakč- ná schopnosť. Horčík sa odčerpáva, keď sa v krvnom riečišti nachádza príliš vysoká hladina stresových hormónov. Potreba horčíka sa teda počas stresu výrazne zvyšuje a  pô- sobí utlmujúco ako efektívny antistresový prostriedok. Horčík – soľ vnútorného pokoja – uvoľňuje svalstvo. Horčík hory prenáša. Nedostatok horčíka sa prejaví vo všetkých častiach nášho tela.

úryvok z knihy Ako mať zdravý mozog v každom veku

Knihy si môžete zakúpiť v eshope www.zelenyjezko.sk Viac info keď kliknete na obrázok