Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív Apríl-Máj-Jún 2019 Dentálna hygiéna

Mýty o mliečnych zuboch

V tomto článku by som sa chcela venovať mýtom o  mliečnych zúbkoch. Donútila ma k tomu nepochopiteľná situácia tohto týždňa. V ambulancii som mala 18 mesačného chlapčeka so 16 timi mliečnymi zúbkami (ešte ich nemá ani všetky vyrastené, chýbajú päťky, tie dorastajú zhruba do veku 24 mesiacov, takže má čas) a už má šesť predných zúbkov pokazených, hnedých a lámu sa mu, lebo sú krehké, slabé.

Čo ma však najviac zaskočilo bola reakcia rodičov! Tvrdili mi obaja, že mliečne zuby nebolia a jediné, čo ich doviedlo do ambulancie dentálnej hygieny bolo: „Ako bude náš chlapček vyzerať, keď má tie zúbky hnedé? “ Nepopieram chlapčiatko je blonďavé s veselými hnedými očkami. Veľmi pekne moderne oblečené, ale na moju otázku, čím a ako čistia dieťatku zúbky obaja odpovedali, že to ešte netreba, veď to sú mliečne. Potom sme skoro 20 minút rozoberali stravu, ktorá podľa maminky je zdravá a ekologická. Podľa mňa nevhodná pre batoľa. A predsa dieťa bolo kojené skoro 15 mesiacov.

Tak kde sa stala chyba a čo s tým?
Požiadavka rodičov bola, že to vyleštíme, to hnedé zo zubov. Aké bolo ich prekvapenie a sklamanie, že to nepôjde, že to je už kaz a  nie len v  sklovine, ale hlbšie – v dentíne. Nerada podávam zlé správy, ale rodičov som musela upozorniť, aby čím skôr našli pre synčeka stomatológa, nakoľko stav sa do pol roka zhorší. Na Slovensku je zo zákona povinná prvá návšteva stomatológa v dvoch rokoch dieťaťa, ale tento stav bude potrebovať skôr ošetrenie ako v dvoch rokoch.

Kde sa teda stala chyba? V prvom rade v nepravdivých mýtoch. Neviem kedy a kde to vzniklo, že mliečne zúbky nebolia? Majú anatomicky taktiež dreňovú dutinu a v nej nervy a cievy, takže ak je zub pokazený a baktérie sa dostanú do hĺbky a podráždia nervové zakončenia je z toho tá neznesiteľná bolesť v celej hlave. A detičky to cítia tak isto ako dospelí, akurát nevedia rozprávať a opísať bolesť. Často len plačú a rodičia nevedia prečo. Mliečne zúbky treba čistiť od prvého prerezaného zuba. Stačí čistou vodou a kefkou. Treba hlavne odstrániť zubný povlak. Takto sa stala chyba aj u malého chlapčeka. Matka síce dieťatko kojila niekoľkokrát za noc, poctivo 15 mesiacov, ale predtým treba zo zubov aj mliečnych rozrušiť a odstrániť povlak. Materské mlieko tiež obsahuje cukor, ale hlavne napomáha kvaseniu. Takže ak zostanú baktérie v povlaku na zuboch, mlieko pomáha kvasiť a rozrušovať povrch skloviny. Tam začali prvé zmeny na sklovine.

Druhý dôvod poškodenia skloviny bola strava. Matka sladila kaše, čaj a mlieko kokosovým cukrom a  medom. Sú to síce sladidlá, ktoré sa rýchlejšie metabolicky odbúravajú z  organizmu, ale stále sú to sacharidy, ktoré deťom do troch rokov nepatria. Sklovina mliečnych zúbkov je oveľa mäkšia. Zúbok po prerezaní do úst ešte mineralizuje (tvrdne) skoro dva roky. Počas tohto obdobia je veľmi krehká a náchylná sklovina na vonkajšie vplyvy.

Ďalšia chyba, nápoje. Dieťatko pilo čistú vodu, čo je to najlepšie, ale aj 100%-tné džúsy a šťavy. Matka je síce presvedčená o zdravých nápojoch a čistých ekologických produktoch, ale pre dieťa – batoľa veľmi agresívne pH. Veľmi kyslé prostredie, ktoré neškodí len zubnej slovine ale aj žalúdku. Čisté šťavy sa majú riediť 1:1 s čistou vodou. Pod hornou perou nie sú slinné žľazy, ktoré by prirodzene omývali zúbky a ak ešte dieťatko popíja – „cucia “ z fľaše celý deň niečo „zdravé“ 100%-tné, dochádza k demineralizácii skloviny, ktorá sa prejavuje najprv bielymi fľakmi, čo si máloktorý rodič všimne. Je to vlastne pôsobenie ovocných kyselín dlhšiu dobu na mäkkú sklovinu. No a spojením všetkých týchto faktorov došlo k  tomu, že 18-mesačné dieťa má 6 predných zubov na vytrhnutie a to chceli rodičia trochu vyleštiť! Budem držať palce, aby malý neopuchol a nemuseli v noci hľadať stomatológa, ktorí ich ošetrí. Ja sa budem snažiť spevňovať aspoň nepoškodené zuby, aby teda do 12-tich rokov ako tak vydržali.

S pozdravom, Andrea Snopková, diplomovaná dentálna hygienička B. Bystrica
www.dental-lady.sk

close

Prajeme príjemné čítanie a ďakujeme za zdieľanie