Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Bylinky Zdravie nadovšetko

Lapacho – liečivý čaj Inkov 

Rastie v Južnej Amerike ako strom, ktorého kvety lákajú hmyz a chytajú ho do svojich pascí. Živočíšne bielkoviny sú pre ne nevyhnutné. Podľa vyjadrenia špičkových botanikov, chemikov a lekárov ide o najliečivejšiu rastlinu na svete.

Nádherné kvety
Jedná sa o veľmi zaujímavý a zároveň aj krásne kvitnúci strom. Tabebuia impetiginosa alebo Tabebuia avellanada dorastá do výšky 30 m, dožíva sa až 700 rokov a má nezvyčajne tvrdé drevo, ktoré už starí Inkovia používali na výrobu lukov. Poznali však aj nesmierne liečebné využitie vnútornej strany jeho kôry. Nazývali ho „Božský strom“. Alebo jednoducho Červené lapacho vďaka jeho nádherným červenopurpurovým lievikovitým kvetom i červenohnedej kôre.

Obsahuje stopové prvky:
bróm, stroncium, bárium, isté množstvo xilidínu a lapacholu, ktorý účinkuje ako silné antibiotikum.
Predpokladá sa, že účinkuje na ľudské bunky lúčmi Alfa.
Žiadne kontraindikácie sa dodnes nepoznajú.

Lapacho (lapačo) obsahuje široké spektrum látok, ktoré dokážu výrazne posilniť obranyschopnosť organizmu a účinne pomáhajú pri celom spektre ochorení. I tých najvážnejších.
Výluh kôry sa pije na podporu imunitného systému, pri liečení všetkých druhov rakoviny, zníženie toxických vplyvov chemoterapie, infekčných chorôb a viróz, pri anémii, cukrovke, zápale žalúdka, čriev močového mechúra, stabilizácii funkcie pečene, žlčníka a potných žliaz, zníženie vysokého tlaku, odstránenie nesp avosti, zápale predušiek, pľúcnych exémoch, Bercových vredoch, kŕčových žilách, paradentóze, krvácaní a vonkajších ranách, paralýze viečok a svalstva, malárii a Hodgkinsovej chorobe.

Liečivý kyslík a krv
Kambium tohto úžasného stromu viaže v sebe mnoho kyslíka, ktorý pomáha ničiť vírusy, baktérie, huby, plesne i prvoky, vyskytujúce sa v organizme človeka a zároveň podporuje aj tvorbu červených krviniek, pretože obsahuje veľa železa. Dobrá krvotvorba a transport kyslíka v organizme je jednou z podmienok nášho zdravia.
Lapacho zvyšuje obsah hemoglobínu v krvinkách a aj ich počet, čím zvyšuje kapacitu krvi potrebnú na prenos kyslíka. Kôra Lapacha obsahuje veľa železa, ktoré dokáže tento strom odovzdať ľudskej krvi.

V boji proti rakovine
Lapacho sa používa i pri liečbe cukrovky, pretože brzdí príjem glukózy v črevách človeka a zároveň podporuje využitie dlhých reťazcov uhľohydrátov a tukov v organizme, čím sa podieľa aj na redukcii telesnej hmotnosti a strate pocitu hladu.
Očisťuje pečeň, odvádza z tela jedy a toxické metabolity, posilňuje organizmus, brzdí rast nádorov a pôsobí proti leukémii, pretože výrazne podporuje tvorbu červených krviniek v kostnej dreni a považuje sa za stimulátora krvi. Vedecké výskumy vkladajú veľké nádeje do Lapacha práve pri liečbe rakoviny. U mnohých pacientov preukázalo schopnosť utlmiť rast nádorov.

Silný antioxidant
Lapacho je veľmi silným antioxidantom a zabraňuje tvorbe a výskytu voľných radikálov. Mierni bolesti hlavy, nervozitu a dokonca sa používa aj proti malárii.
Nezanedbateľný je aj jeho vplyv na kožné problémy. Lieči rôzne zápaly, ekzémy, psoriázu, rany i hnisavé lôžka. Pôsobí protizápalovo a pomáha rege-nerácii ciev i liečbe kŕčových žíl. Odporúčame pravidelne si prikladať teplé obklady z čaju Lapacho na postihnuté miesta, prípadne si dopriať liečivé kúpele.
Výborné výsledky sa dosahujú aj s pravidelným vyplachovaním ústnej dutiny týmto príjemným čajom. Znižuje sa tak škodlivý vplyv amalgámu na organizmus i nebezpečenstvo infekcie a paradentózy.
Jeden z vedcov, zaoberajúcich sa účinkami Lapacha, sa s obdivom vyjadril, že Lapacho lieči snáď úplne všetko.

Stimuluje imunitu
Hlavným účinkom čaju Lapacho však zostáva jeho schopnosť prebudiť vlastný obranný systém k aktivite a zvýšiť tak imunitu tela, zlikvidovať rôzne nežiaduce parazity a pôvodcov infekčných ochorení a pomôcť v boji proti rakovine, cukrovke a znečistenému vnútornému prostrediu. Čaj je vhodný aj pre deti. Vedľajšie účinky dodnes neboli preukázané.

Správna príprava čaju
Čaj Lapacho odporúčame piť v 4 až 6-týždňových liečebno – očistných kúrach. Dôležitá je správna príprava čaju. Pretože sa jedná o nastrúhanú kôru stromu, je dobré kopcovitú lyžičku čaju najprv povariť v 3 dcl vody 5-10 minút a potom ešte asi 10 – 15 minút nechať lúhovať, aby prešli do roztoku všetky účinné látky.

Terapeutické účinky:
piť letné, 3 šálky denne medzi jedlom, nesladiť.

Chronické ochorenia:
piť po dobu 4 týždňov, potreba asi 300 g čaju. Podľa zdravotného stavu, po mesiaci kúru zopakovať.

Prevencia:
postačí 1 šálka denne, môže sa prisladiť, piť studený alebo horúci.

Pre chuť a potešenie sa dajú z čaju Lapacho pripraviť aj veľmi zaujímavé recepty s pridaním medu, ovocia, napríklad posekaných sušených jabĺčok či pomarančovej kôry a šťavy alebo aj voňavých korenín.

Lapacho a Catuaba
Účinnosť čaju Lapacho sa zvýši zmiešaním s ďalšou čajovinou z amazonského pralesa. Nazýva sa Catuaba a je známym afrodiziakom a čajom, zvyšujúcim energiu a odstraňujúcim únavu.
Nastrúhaná kôra Catuaby sa zmieša s kôrou Lapacha v pomere 1:1 a čaj sa pripravuje rovnako ako čisté Lapacho. Táto kombinácia je vhodná, pretože sa zvyšuje účinnosť oboch rastlín.

Obklady s Lapacha
Obklady z čaju Lapacho si pripravíme rovnakým spôsobom ako nálev, len na 3 Dl vody použijeme 2 kopcovité lyžičky čaju, prípadne prikladáme aj vylúhovanú kôru, zabalenú v čistej gáze.

Pozor na kovy
Pozor, nepripravujete a neuchovávajte čaj v hliníkových a cínových nádobách. Vhodnejšie sú inertné materiály, ako sklo či kvalitná glazovaná keramika.

Výskumom oxidačno-redukčného potenciálu Lapacha sa zaoberal i slávny William Koch a prekvapivo už v roku 1864 E. Paterno a vedci Bayerových laboratórií izolovali a identifikovali účinnú látku lapachol. Práve táto zložka preukazuje vysokú biologickú aktivitu pri liečbe nádorov. Katalytická zmena lapacholu na betalapachon ešte zvyšuje účinok Lapacha. V roku 1896 S.C. Hooker určil chemickú štruktúru lapacholu a L.F. Fieser syntetizoval túto substanciu už v roku 1927. Už od týchto starých čias sa uskutočňoval i vedecký výskum zdravotných účinkov Lapacha a dnes už publikované výskumné práce o pôsobení výťažkov Lapacha na ľudský organizmus zapĺňajú celé knižnice. Len tá úctyhodná kôpka papierov s vedeckými a lekárskymi prácami o účinkoch Lapacha, ktorá mi leží na stole, by vydala na hrubú publikáciu.

Strom starých Inkov
Užívanie Lapacha odporúčajú aj renomovaní lekári svetových mien, ktorí spolu s radom chemikov zaradili Lapacho na popredné miesto medzi liečivými rastlinami našej planéty. Aj keď sa čaj z tohto jedinečného stromu dostal na trhy západnej Európy až v roku 1991, jeho liečivé vlastnosti poznali a využívali už starí Inkovia a dodnes ich potomkovia Indiáni z kmeňa Callawaya, žijúci vysoko v Andách, rovnako ako príslušníci kmeňov Quechua a Aymara. Práve oni označovali svoj božský strom ako Taheebo.

Strom sily a energie
Tajy – tak nazývali túto divotvornú drevinu domorodci z kmeňov Tupi-Guarani a Nambo. Tajy znamenalo „mať veľkú energiu a životnú silu“. Fantastická liečivá drevina rastie predovšetkým v hustých amazonských pralesoch Brazílie a v teplých horských oblastiach Južnej Ameriky, najmä v Argentíne, Paraguaji a Bolívii.
Darí sa mu v zelených oblastiach bohatých na ozón, v čistom vzduchu bez znečistenia, smogu a exhalátov.

Lapacho a Vikingovia
Liečivé účinky Lapacha sa využívali aj mimo územia dažďových pralesov a vôbec mimo tropických oblastí. Juhoslovanský vedec Vojislav Todorovič zistil, že túto drevinu poznali a využívali aj Vikingovia a Rusi. Dokonca už v roku 1800 ruskí chemici vyrábali zubnú pastu s výťažkami Lapacha s preukázateľným efektom na prevenciu kazivosti chrupu.