Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív November 2014 Bylinky Zdravie nadovšetko

Kapusta obyčajná

Charakteristika rastliny 
​Kapusta je naše známa a cenná zelenina. Je to pôvodné dvojročná až trváca bylina s tenkým koreňom. U nás sa pestujú variety, ktoré sa ani nepodobajú na  pôvodnú voľne rastúcu rastlinu, z ktorej sa vyšľachtili. Sú to kapusta kučeravá, hlávková, ružičková atd’. Všetky sú zdrojom zdravých výživných látok a vitamínov.

Okrem výživnej hodnoty majú aj funkciu pri prevencii chorôb a ich liečbe. Bližšie sa zmienime iba o liečivých účinkoch našej najznámejšej kapusty hlávkovej (convar. cap/tata), ktorá je v bielej aj červenej forme cennou jesennou a  zimnou zeleninou. Jej žlté kvety sú bohatou pastvou pre včely. Plodom sú šešule s guľatými až mierne sploštenými, jemne sieťkovanými semenami. Kvitne v druhom roku života.

Výskyt a pestovanie 
Pestuje sa na poliach alebo v záhradách. Zo semien sa na jar vypestujú priesady, ktoré sa presádzajú na trvalé stanovište, kde rastú až do jesene. Zber a úprava Kapusta sa konzumuje čerstvá alebo kvasená. Hlávky uskladnené pri zníženej teplote vydržia celú zimu a používajú sa ako čerstvá zelenina, alebo sa z  nich vytlačí šťava. Pre zachovanie liečebne aj dieteticky účinných látok je výhodná úprava kvasením.

Účinné látky
Šťava z  čerstvej aj kyslej kapusty obsahuje veľa vitamínov, najmä skupiny 3, ale aj A a 0, K, glykozidy, soli draslíka, horčíka, vápnika, fosfor, železo a sliz.

Liečivé účinky
Čerstvá aj kvasená kapusta má liečivé účinky: – na  tráviacu sústavu‚ pretože prečisťuje tráviaci trakt aj po požití skazených potravín, vyháňa parazity a  uvoľňuje nadúvanie, urýchľuje hojenie vredov žalúdka a dvanástnika, – na zvyšovanie imunity a sviežosť organizmu, najmä pre vysoký obsah vitamínov, – na  osteoporózu pre svoj vysoký obsah vápnika, – na vonkajšie použitie pri reumách, popáleninách, ranách, vredoch.

Použitie
Čerstvé listy Šaláty, kvasená kapusta, ako aj šťavy z  čerstvej alebo kvasenej kapusty sú účinné na vnútorné aj vonkajšie použitie.
Čerstvá šťava Zmiešaná 5 bielym vínom v pomere 2:1 sa kvapká do ucha pri slabnúcom sluchu.

Na vonkajšie použitie
Listy sa zabalia do  plátennej handričky a prežehlia, aby zmäkli. Po priložení na choré miesto sa prekryjú plátnom, uterákom a igelitom a nechajú sa pôsobiť’ do rána.

Kapustový šalát s rajčiakmi
Najemno postrúhaná biela kapusta sa osolí diétnou soľou, nechá sa I-2 hodiny postáť, pridajú sa pokrájané paradajky, cibuľa a 2-3 strúčiky cesnaku. Na zjemnenie sa môže požiť jogurt alebo majonéza a na dochutenie bylinky.

Poznámky
Bohaté na cenné živiny a vitamíny sú aj iné druhy kapustovitých, ako brokolica, karfiol, kaleráb atď. Pôvodná rastlina našej hlávkovej kapusty (Brassica oleracea var. sylvestrís) pochádza z atlantickej oblasti severozápadnej Európy.

Recept na domácu kvasenú kapustu:
Kapusta soľ čierne mleté korenie mletá rasca (my kupujeme nakrájanú kapustu (je s tým menej roboty). Do  súdka dávame postupne kapustu a  koreniny, päsťou natlačíme. Ak nás bolí ruka, môžeme aj nohou tlačiť. Je to lepšie. Keď kapusta pustí veľa vody, treba odobrať. Súdok zavrieme a  vrchnák zalejeme čistou vodou. Podľa potreby vodu dopĺňame. Kvasenie trvá 4- 5 týždňov. V mojej rodine často varíme halušky s kyslou kapustou ale aj pod jaterničku a  klobásku, na pečenie je dobre dať. Manžel to zbožňuje. Najlepšia je surová, kde je najviac vitamínov hlavne v chrípkovom období.

Iveta Burianeková