Burko

Spoločnými silami zvládneme všetko

Archív Marec 2014 Bylinky Zdravie nadovšetko

Ďumbier lekársky – Zázvor

Zázvor je trvalá rastlina, ktorú si môžete pokojne pestovať aj doma. Stačí zasadiť kúsok buľvy koreňa a s láskou sa oň starať. Bude potrebovať teplé a slnečné miesto, pôdu však treba udržovať vlhkú. Vyrastie do výšky až 1,5 metra a pokojne si ho podľa listov mô- žete pomýliť s obyčajnou izbovou rastlinou. Keď po niekoľkých mesiacoch listy uschnú, narastená buľva koreňa sa vyberie, kúsok sa odloží na ďalšie pestovanie a zvyšok sa spotrebuje v kuchyni.

Zdravotne prospešné účinky:
Zázvor znižuje hladinu cholesterolu v krvi a pečeni a zvyšuje produkciu žlče.
Zázvor teda blahodarne pôsobí na zažívanie, trávenie, pri nevoľnosti, kašli, zázvorové obklady sú dobré na stuhnuté svalstvo. Okrem toho vám primerané užívanie tohto malého zázraku určite zníži vysoký cholesterol, ďalej blahodarne pôsobí na krvný obeh a činnosť srdca, vaši partneri ocenia jeho pozitívne účinky v časoch zápalu semenníkov, no a zázvor pomáha dokonca aj onkologickým pacientom zmierňovať jedno z najzákernejších ochorení.

Pri cestovaní
Kto trpí pri cestovaní, mal by aspoň 1 hodinu pred cestou zjesť kúsok čerstvého alebo kandizovaného ďumbierového koreňa a zapiť ho troškou jogurtu alebo kefíru. Vtedy má najblahodarnejší účinok na váš žalúdok. Rovnako dobre poslúžia aj ďumbierové keksy, perníčky (ginger bread) či prípravky z lekárne. Ľudia trpiaci silnou nevoľnosťou užívajú kandizované kúsky koreňa a prípravky v rovnakom množstve.

Počas tehotenstva
Zázvor môžu používať aj tehotné ženy. Tie by si však mali v začiatkoch tehotenstva dávať pozor. V tehotenstve je vhodnejší ďumbier vo forme prášku alebo tabliet. Maximálna dávka je 1g na jedno použitie!

Proti nádche
Pri nádche a kašli použite výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa vo vode na miernom ohni varia približne 10 minút. Hotový výluh môžete dochutiť škoricou a medom. Najchutnejší je v „odležanom“ stave. Ak skombinujete tento odvar s ľubovoľným aromatickým čajom (odporúčame Earl Grey)
a necháte ho 2 hodiny stáť, očarí vás skvelá a mierne pikantná chuť, ktorá vám dopomôže k lepšiemu dýchaniu.

Pri chrípke
Proti chrípke alebo bolesti hrdla pripravujeme silnejší čaj. Do litra vriacej vody dáme 1 alebo 2 čajové lyžičky (koľko znesiete) sušeného mletého zázvoru, kúsok celej škorice a 3 klinčeky. Necháme 5 minút prevariť a po vychladnutí do teplého čaju pridáme citró- novú šťavu a 2 polievkové lyžice medu. Med zásadne nepatrí do horúceho čaju, pretože tým stráca svoje dezinfekčné a liečivé účinky!

Domáce spracovanie
Ak si chcete po domácky pripraviť kandizovaný ďumbier, vysypte na alobal alebo papier na pečenie práškový cukor. Koreň nakrájajte na malé kúsky a prevarte. Prevarené kúsky s cukrom rozložte na papieri a nechajte ich dôkladne vysušiť. Tí, ktorí ste ešte nemali tú česť – zázvor má výraznú ostrú chuť, ktorú spôsobuje obsah gingerolu. Látku podobného zloženia majú v sebe aj čili papričky.
V obchode či v lekárňach ho môžete kúpiť hneď v niekoľkých formách. Ako čerstvú hľuzu, sušené práškové korenie, sušené plátky alebo tobolky. Inak chutí čerstvý a inak sušený, ten sušený je totiž viac štipľavý a menej voňavý. Aj preto pri varení treba rozlišovať, či je v recepte napísaný čerstvý alebo sušený zázvor a tomu prispôsobiť dávkovanie.

Okrem spomínaného prechladnutia zázvor pomáha aj proti zápalom a kašľu, znižuje horúčku, bolesti a opuchy. Výborne účinkuje aj pri stavoch nevoľnosti po chemoterapii.

V stredoveku bol s úspechom užívaný pri liečbe moru. Celkovo je výborný pomocník pri stavoch nevoľnosti, napríklad pri cestovaní, morskej chorobe, žalúdočnej nervozite, plynatosti a odporúča sa dokonca aj pri tehotenských nevoľnostiach – tu treba samozrejme užívanie konzultovať s lekárom. Zázvor tiež napomáha znižovať krvný tlak a cholesterol, posilňuje imunitný systém a aktivuje srdcovo-cievny systém.

Ako sa vraví, všetkého veľa škodí a tak je to aj so zázvorom. Pri väčších dávkach môže spôsobovať vedľajšie účinky ako žalúdočná nevoľnosť, pálenie záhy, či srdcové poruchy. Deti do troch rokov by pre istotu zázvor konzumovať nemali vôbec.
Tak čo, vyskúšate?

ZÁZVORNÍKY
Potrebujeme:
2 vajcia,
2 žĺtky,
250 g cukru,
250 g hladkej múky,
1 ČL mletého zázvoru,
trocha sódy bikarbónyAko na to:
Suroviny zmiešajte a vypracujte cesto. Rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm, povykrajujte formičkou zázvorníky a uložte na plech. Nechajte odstáť do druhého dňa v chlade. Potom pečte v mierne zohriatej rúre pri 100-120°C.
Zdroj : Internet